אחרי שיקולים, התייעצות עם הקרובים אליכם, מכרים וחברים קיבלתם החלטה להעביר את יקירכם לבית אבות,אנחנו ב-Gold Factor החלטנו להקל עליכם בתהליך ולעשות סדר ב-8 שלבים פשוטים למעבר לבית אבות.

שלב #1- בדיקת זכאות לסיוע במימון

המבוגר או בן משפחתו רשאי לפנות ללשכת הבריאות לפי אזור מגורים של המועמד על מנת לקבל חישוב לסכום המשוער עבור אשפוזו של המועמד לבית אבות.
סיוע במימון תלוי בתשלום השתתפות עצמית של המטופלים, שם נלקחים בחשבון ההכנסות והחסכונות שלהם ושל בן/בת זוג והכנסות שוטפות של הילדים (ללא חסכונות).
להורדת דוח סיוע במימון האשפוז הסיעודי הכרוני ממשרד הבריאות – לחצו כאן 

שלב #2- הגשת מסמכים ראשוניים

המלצתנו אליכם היא להגיע ללשכת הבריאות ולהגיש את המסמכים. בלשכת הבריאות עליכם לגשת למחלקת “מחלות ממושכות”.

יש להמציא את המסמכים הבאים:

  1. צילום תעודת זהות של המועמד לאשפוז, כולל ספח הכתובת.
  2. טופס פניה לסידור מוסדי – במידה והמועמד עצמו אינו מסוגל למלא אותו ימולא על ידי אחד הילדים או קרוב אחר (ללא קשר לאפוטרופסות)
  3. דו”ח סוציאלי למתן שירותים לזקן – עובד סוציאלי המכיר את המטופל ומשפחתו הוא שממלא את הטופס
  4. טופס מידע רפואי-סיעודי-תיפקודי עדכני מהחודש האחרון, שמולא על-ידי רופא ואחות ומבוסס על בדיקה של המועמד לאשפוז.

טופס זה תלוי במקום הימצאותו של המועמד:

  • בבית: את הטופס ימלא רופא גריאטרי בקהילה ואחות מקופת החולים. עובדת סוציאלית יכולה להיות מקופת החולים בה מטופל המועמד בקהילה או עובדת סוציאלית של לשכת הרווחה הקרובה לכתובת מגוריו של המועמד.
  • במסגרת אשפוז של בית חולים/בית חולים שיקומי: את הטופס ימלאו רופא ,אחות ועובדת סוציאלית של המחלקה לרבות סיכום ביניים וסיכום שחרור. כדי לזרז תהליכים ניתן לבקש מהעובדת הסוציאלית במחלקה לשלוח ישירות מהמחלקה למשרד הבריאות את הטפסים לפניה עבור אשפוז סיעודי במסגרת בית אבות.
  • בית אבות: במקרה והמועמד כבר נמצא בבית אבות ומשלם על שהותו באופן פרטי במסגרת תשלום טרום קוד או תשלום מלא, את הטפסים הרלוונטיים ימלאו רופא, אחות ועובדת סוציאלית של בית האבות ולרוב ישלחו ישירות ללשכה הקרובה לכתובת של בית אבות או כתובת מגוריו של המועמד על פי תעודת זהות.

שלב #3- פגישה עם נציג לשכת הבריאות

לאחר קבלת המסמכים הנדרשים יפגשו אחות או עובדת סוציאלית או שתיהן יחד מטעם לשכת הבריאות את בני המשפחה של המועמד או את המועמד עצמו. הפגישה היא לשם הערכת הצורך, נחיצות האישפוז וחלופות אפשריות. הפגישה נקבעת על ידי לשכת הבריאות ומתבצעת בהתאם למקום בו נמצא המועמד (בבית, בשיקום או בבית האבות). המתנה לפגישה זו היא עד 14 ימי עבודה מיום הגשת המסמכים הראשוניים.

שלב #4- הגדרת תפקודו של המועמד (סיווג)

לאחר קבלת מסמכים וביקור של המועמד, תדון “ועדת סיווג” בלשכת הבריאות במצבו של המועמד לאשפוז ותקבע אם המועמד מסווג כ “סיעודי” או כ “תשוש נפש” (או במצב רפואי-תפקודי אחר), ותיקבע התאמתו למסגרת לאשפוז לסיעודיים או לתשושי נפש.

המשפחה מקבלת בדואר ו/או ישירות למקום בו שוהה המועמד (בדרך כלל לאותו איש מקצוע ששלח את הבקשה) את התשובה על סטאטוס הנקבע.
במידה והמשפחה אינה מסכימה עם ההחלטה שהתקבלה על-ידי וועדת סיווג, ניתן להגיש פניה לבחינה מחודשת ובמקרה שמיצתה את אפשרות זאת ניתן לפנות לערעור לראש אגף הגריאטריה.

חשוב לציין, תוקף החלטה על הסטאטוס אליו מסווג המועמד הינו עד שלושה חודשים במידה ועדיין לא עבר למסגרת. במקרה שעברו שלושה חודשים ויותר מקבלת הסיווג ועד לקליטה במסגרת, יהיה צורך בעדכון הערכה רפואית סיעודית ולעיתים סיווג מחדש של המועמד.

שלב #5- בחירת בית אבות

בחירת מסגרת עבור המועמד הינו שלב החשוב ביותר מכמה סיבות. ראשית כל, זה המקום בו ישהה 7/24. שנית, ברוב המקרים, אשפוז סיעודי בבית אבות הינו הכרח לטיפול והשגחה בשל המצב התפקודי ו/או בריאותי מה שהופך את המתאשפזים לחסרי ישע ותלויים בסביבתם. ולכן, בחירת המסגרת מעמידה את בני המשפחה במצב של בחירה קפדנית מתוך שאיפה שהמסגרת תתאים בצורה הטובה ביותר לצרכיו של המועמד וציפיות המשפחה. ישנם מאות בתי אבות ורובם ככולם  מציגים את עצמם כהכי טובים, הכי אמינים והכי מתאימים עבור יקירכם… האומנם?

רק אתם מכירים את המשפחה שלכם בצורה הכי טובה ורק אתם יכולים לדעת איזה בית אבות יכול לתת את המענה אשר יעמוד בציפיותיכם.

כל שעליכם לעשות זה לבדוק ולהעריך את המדדים החשובים עבור המועמד ועבורכם אישית בנקודת הזמן בה אתם נמצאים.

בקישור הבא תמצאו את השאלון המנחה לסקירת השירות בבתי אבות. שאלון זה ינחה אתכם לשאלות חשוב לשאול, דברים שחשוב להסתכל ולבחון בעת ביקורי התרשמות בבתי האבות. בידקו את הפרמטרים החשובים עבורכם והשוו על פיהם את בתי האבות שביקרתם בהם. מומלץ לעשות השוואה בין 3-2 מקומות.

תוכלו להיעזר בדירוג “גולד פקטור” לקבלת חוות דעת והמלצות על בתי אבות בישראל www.goldfactor.co.il.

לאחר פגישות התרשמות בבתי האבות בהם סיירתם ,העבירו את שם בית האבות אותו בחרתם למשרד הבריאות. במידה וטרם החלטתם או שאתם ממתינים למקום שיתפנה תעבירו 3-2 שמות של בתי אבות אפשריים מבחינתכם. למשרד הבריאות אין משנה איזה בית אבות תבחרו במידה והוא עומד ברישיון מטעמו.

שלב #6- השתתפות המשפחה במימון

בקישור תמצאו את הטפסים שעל המשפחה להגיש לחישוב הזכאות למימון

חשוב מאוד לעיין בכל הסעיפים והדוגמאות שמפורטות על-ידי משרד הבריאות. כתנאי לקבלת סיוע משרד הבריאות במימון כל אחד מבני המשפחה יחתום על כתב התחייבות אישי לתשלום חודשי של ההשתתפות שנקבעה לו. החתימה תתבצע בלשכת הבריאות בה מבוצע תהליך הבקשה. הזכאות לקוד מתירה להעביר את המועמד לבית האבות או לשנות את התשלום מתשלום פרטי לתשלום באמצעות קוד.

שלב #7- העברה לבית האבות הנבחר

תהליך הקליטה בבית האבות אורך בין שעתיים לחמש תלוי בכל מקרה ומקרה. עדיף לבוא עם שניים שלושה מבני המשפחה כדי להקל על התהליך הקליטה. רצוי להצטייד בשתייה ואוכל קל (למרות שרוב המקומות מציעים שתייה וכיבוד).
חשוב מאוד, להישאר זמן מסויים עם המועמד לתחושת ביטחון. בשלב המעבר אין צורך לקחת הרבה דברים אישיים או ביגוד אלא להסתפק בדברים בסיסיים כגון משקפיים, שיניים תותבות, מכשירי שמיעה, תרופות וביגוד ראשוני ואת השאר יהיה ניתן להשלים בהדרגה.

מעבר פיזי לבית האבות נעשה בהתאם לתפקודו ומצבו של המועמד ותלוי במקום ממנו הוא עובר. במידה והמעבר הוא מאשפוז בבית החולים לרוב בית האבות אליו הוא מועמד יתאם זמני העברה על- ידי האמבולנס שעובד עם בית האבות והמשפחה תמתין לבואו ויסעו יחד לבית האבות. במידה ומדובר במועמד שיכול להתהלך או לעבור לרכב פרטי בליווי, עדיף להעבירו ברכב ולחסוך הן עלויות והן תחושת לחץ מהעברה באמבולנס.

במידה ומדובר על העברה מהבית, ניתן להזמין שירותי אמבולנס לפי העדפתם של בני המשפחה, אפשר להיעזר באמבולנס של עזר מציון שנותן שירות הסעת חולים או מוגבלי תנוע ללא עלות או בעלות סימלית (יש לתאם יום לפני). במידה ומדובר במצב תפקודי המאפשר נסיעה ברכב זה יסייע בהורדת רמת החרדה לפני הקבלה למקום.

שלב #8- הסתגלות הדייר לבית האבות

הסתגלות אדם מבוגר המוגדר כסיעודי או תשוש נפש מוערכת בין חודש וחצי עד שלושה חודשים. מומלץ שלא לגבש החלטה על התאמת מקום למטופל טרם חלפה תקופה זו, למעט מקרים חריגים מהם ניתן להסיק באופן מיידי שהמקום לא עומד בדרישות.

במקרים אלו, המשפחה רשאית לפנות למשרד הבריאות בבקשה להעברה של (קוד) לבית אבות אחר שנבחר בצירוף מכתב המפרט סיבה למעבר. תהליך מעבר קוד מבית אבות אחד לאחר לוקח עד שבועיים ימים (במקרים חריגים ובהתאם לסיבת המעבר יכול לקחת יממה).

לקבלת ייעוץ חייגו  054-9919944

הייעוץ ניתן על ידי עובדות סוציאליות