הכרות עם בתי אבות ודיורים מוגנים - שירותי מסגרות דיור למבוגרים

מדריך גולד פקטור להיכרות עם אפשרויות פתרונות הדיור למבוגרים. דיור מוגן, בית אבות וההבדלים ביניהם

פתרונות הדיור לאזרחים המבוגרים נבדלים מאוד בהתאם לאוכלוסיית היעד והשירות הנדרש לה. רבים מבלבלים בשיח בין דיור מוגן לבית אבות.

דיור מוגן במהותו מיועד לאוכלוסייה העצמאית, דיור שנבחר על ידי האדם המבוגר עצמו בדר"כ מתוך הרצון ל Life style ושיפור רמת החיים ו/או מתוך הרצון לקהילה ונגישות לפנאי ותרבות.

בית אבות מתייחס לדיור טיפולי, דיור המאפשר מתן מענה של צוות רב מקצועי לדייר הזקוק לתמיכה וטיפול בשל ירידה תפקודית קוגניטיבית ו/או פיסית.

במדריך זה נאפשר לכם להבין את המושגים והשירותים הקיימים על פי הצורך של האדם המבוגר ולהעמיק באפשרויות המימון בכל אחד מהם.

פייסבוק
וואטצאפ
מייל

תוכן עניינים

דיור מוגן

דיור מוגן מעניק סביבת דיור עבור אנשים בגיל המבוגר שהינם עצמאיים. הדיור המוגן מאפשר שייכות לקהילה, נגישות לחיי חברה, פנאי ותרבות ושמירה על סדר יום פעיל ומעניין. בדיור מוגן ישנה עצמאות מלאה לדייר באיזה פעילויות להשתתף ומהו סדר היום האישי. דיור מוגן מהווה מעטפת לצרכים של הדיירים במתן שירותי בריאות, אחזקה וניקיון, הסעדה וכו'.

סל השירותים בדיור מוגן

סל השירותים של דיור מוגן כולל ניקיון יחידת הדיור (בדר"כ אחת לשבוע), תחזוקה שוטפת של יחידה הדיור, שימוש בשטחים הציבוריים של הבית, אחזקה ניקיון וגינון בשטחים הציבוריים, שירותי שמירה וקבלה, שירותי מרפאה, שירותי עובדת סוציאלית, תוכנית תרבות משתנה של מופעי שירה, הרצאות בנושאים שונים, אירועים סביב שבתות וחגים, חוגים ופעילויות קבועות כמו חוגי ספורט, התעמלות ופעילות גופנית, יצירה ואומנות, העשרה וחשיבה כמו ברידג' ואקטואליה, שירותי ספריה, חדר כושר ובריכה, לחצני מצוקה

ישנם שירותים בסל השירותים שלא קיימים בכל הדיורים כמו בריכה לדוגמא, אך בדיור בו יש בריכה לא נהוג לקחת תשלום נוסף על השימוש בה.

יחידות הדיור בדיור המוגן

בדיור המוגן ניתן למצוא דירות בגדלים שונים החל מדירת סטודיו ועד לדירת 3 חדרים. רוב הדירות בדיור המוגן הן דירות 2 חדרים. יש מספר דיורים מוגנים בהם ניתן למצוא בתי קרקע גדולים יותר. 

לרוב הדירות בדיור המוגן אינן מרוהטות והדייר הוא שמרהט את הדירה ומעצב אותה לפי טעמו האישי. 

מסלולי מימון, מחירים וזכויות במעבר לדיור מוגן

הדיורים המוגנים היום לרוב יודעים לייצר מסלולי התקשרות גמישים תוך התחשבות ביכולת הכלכלית ובצרכים האישיים של הדייר. בניית המסלול האופטימלי עבורכם לוקחת בחשבון את הטווח הקרוב, הטווח הרחוק והמאפיינים האישיים שלכם, הן הכלכליים והן המשפחתיים, היערכות כלכלית עד 120 והביטחון הכלכלי שלכם.

אפשר למצוא 3 מסלולי מימון עיקריים:

פיקדון: המסלול של פיקדון הוא המסלול עם התשלום הראשוני הגבוהה ביותר. מדובר על שחיקה של כ 3%-4% במשך 10-14 שנים כאשר יתרת הפיקדון בצמוד למדד תוחזר במידה ותחליטו לעזוב את הדיור המוגן או ליורשים במקרה של פטירה.

דמי כניסה: במסלול של דמי כניסה הסכום ההתחלתי נמוך יותר משמעותית מהמסלול של פיקדון והשחיקה היא גבוהה יותר. דמי כניסה לרוב נשחקים בטווח של עד 5 שנים. היום ביותר ויותר דיורים ניתן למצוא גם את טווח הביניים של "פיקדון מופחת" שמתנהג כמו דמי כניסה בכך שהשחיקה היא מלאה אך הפיקדון המופחת יהיה סכום גבוה מדמי הכניסה ושחיקתו תהיה תוך כ 10 שנים. 

תשלום חודשי בלבד: מסלול הליסינג. המסלול הזה פחות נכון כלכלית לאורך שנים ארוכות אך נכון מאוד להשתמש בו כאשר אין סכום התחלתי בכלל או על מנת לבחון את האפשרות של דיור מוגן בשלב התחלתי לפני נקיטת צעדים כלכליים דרסטיים כמו מכירת דירה. במסלול זה התשלום החודשי גבוהה בהרבה על מנת לכסות על כך שלא היה בכלל סכום התחלתי.

יש להבין בכל דיור מה נכלל בתשלום ומה תוספות התשלום הנדרשות. בדרך כלל מים וחשמל יהיו על פי צריכה אישית, ארנונה תהיה תוספת לתשלום. כמו כן יש סט שירותים בתשלום נוסף כגון שירותי כביסה, ארוחות, טלפון, אינטרנט, טלויזיה (כבלים), יציאה להצגות מחוץ לדיור, טיולים בחו"ל

הרחבה ומידע נוסף על דיור מוגן

תוכלו להבין יותר לעומק מהו דיור מוגן, מתוך סדרת תוכניות על מערכי דיור ושירותיהם עבור אוכלוסייה בגיל המבוגר בהנחיית מריה כץ

דיור תומך

דיור תומך הינו דיור לוותיקים במסגרת בית אבות או דיור מוגן עם מחלקה תומכת. וותיקים אשר זקוקים לתיווך, עזרה והשגחה חלקית במהלך היום בין היתר כמו רחצה, הלבשה, סידור תרופות והגשת ארוחות, מקבלים מענה במסגרת הדיור התומך.

פתרונות דיור תומך מעניקים סביבה מוגנת עבור אנשים בגיל המבוגר שהינם צלולים (מתמצאים במקום, בזמן ומודעים לעצמם), מתהלכים באופן עצמאי, בעזרת הליכון או מקל וזקוקים לתמיכה, עזרה ודרבון במהלך היום לתפקוד משלים. 

דיור תומך יכול להיות במסגרת בית אבות לתשושי גוף ויכול להיות כדיור תומך במסגרת דיור מוגן, או יש הקוראים לו בשמות שונים כגון דיור מוגן פלוס. 

סל השירותים בדיור תומך במסגרת דיור מוגן

בדיור התומך אין צורך בניהול עזרה חיצונית, מדובר במערך מורחב הניתן על ידי צוות הדיור: הגשת ארוחות, מעקב תרופות, עזרה במקלחת והלבשה, תעסוקה, ניקיון, שירותים רפואיים. כל עוד הדייר אינו זקוק לעזרה 24/7 הדיור התומך יתן מענה בסיטואציה של ירידה קוגניטיבית (בעקבות דמנציה) או ירידה תפקודית פיסית.

יש לשים לב כי במסגרת של דיור תומך בדיור מוגן ישנם שינויים בין דיור לדיור במידת התמיכה והשירות הניתן על ידי הצוות לדייר כחלק מהמענה היום יומי. 

יחידות הדיור בדיור תומך במסגרת דיור המוגן

בדיור תומך הדירות מאובזרות ומרוהטות. מלבד דברים אישיים אין חובה להעביר שום דבר נוסף. 

מסלולי מימון, מחירים וזכויות במעבר לדיור תומך במסגרת דיור מוגן

דיור תומך במסגרת דיור מוגן הינו במימון פרטי בלבד. מסלול המימון בדיור תומך הוא על בסיס תשלום חודשי וללא פיקדון.

טווח המחירים לאדם בדיור תומך הוא בין 15,000 ש"ח – 25,000 ש"ח לאדם. פערי המחירים נובעים בין היתר גם מגודל יחידת הדיור שיכולה להיות החל מדירה עם שותף ועד דירת 2 חדרים. 

מימוש זכאות לחוק סיעוד לשעות מטפלת נשמרת במעבר לדיור תומך במסגרת דיור מוגן בניצול שעות בפועל וכ 25% בלבד כגמלה בכסף.

תוכלו להבין יותר לעומק את ההבדל בין דיור תומך במסגרת דיור מוגן לבית אבות לתשושים בסרטון הבא: 

סל השירותים בבית אבות לתשושים

בבית אבות לתשושים ישנה עזרה ותמיכה של צוות בית האבות הכוללת עזרה בטיפול, השגחה רפואית, הסעדה במקום (5 ארוחות), שירות סוציאלי ותוכנית תעסוקה ופנאי לדיירים בבוקר ובערב לאורך כל ימות השבוע.

יחידות הדיור בבית אבות לתשושים

בית אבות לתשושים מציע דיור בחדרים פרטיים או חדרים לזוג (דיור עם שותף). לרוב כאשר מדובר בהשתתפות במימון על ידי המדינה יהיה הדייר עם שותף בחדר. ישנם מספר בתי אבות שמאפשרים דיור בחדר פרטי גם כאשר במימון הוא של משרד הרווחה. 

מסלולי מימון, מחירים וזכויות במעבר לבית אבות לתשושים

בבית אבות לתשושי גוף ניתן להיעזר בתמיכה במימון על ידי משרד הרווחה. תנאי הזכאות מתייחסים קודם כל לחסכונות של האדם המבוגר ובהיעדר חסכונות מתייחסים לגובה ההכנסה. באם אין באמצעות הדייר לשלם 9,500 ש"ח בחודש לבית האבות ישנה זכאות להשתתפות במימון על ידי משרד הרווחה. 

המחיר לדיור בבית אבות לתשושים בתשלום פרטי ללא השתתפות של המדינה נע בין 10,500 ₪ – 18,000 ₪ לחודש.

הרחבה ומידע נוסף על בדיור תומך

תוכלו להבין יותר לעומק מהו דיור תומך, מתוך סדרת תוכניות על מערכי דיור ושירותיהם עבור אוכלוסייה בגיל המבוגר בהנחיית מריה כץ

דיור סיעודי / דיור במחלקה מוגנת (תשושי נפש)

בית אבות סיעודי מעניק סביבה מוגנת עבור אנשים בגיל המבוגר שזקוקים לעזרה 24/7 בכל תפקודי היום יום. מבוגרים שאינם מתהלכים באופן עצמאי וניידים בעזרת כיסא גלגלים. 

בית אבות לתשושי נפש מעניק סביבה מוגנת עבור אנשים בגיל המבוגר החיים עם דמנציה וזקוקים לעזרה 24/7 בכל תפקודי היום יום מלבד תמיכה בהליכה. 

בית אבות סיעודי / בית אבות לתשושי נפש משתייכים למשרד הבריאות הן מבחינת הפיקוח והן מבחינת מיצוי זכויות במימון.

סל השירותים בבית אבות סיעודי / בית אבות לתשושי נפש

בית אבות סיעודי / בית אבות לתשושי נפש כוללים את כל העזרה הסיעודית, השגחה רפואית, הסעדה במקום (5 ארוחות), תעסוקה ופנאי מותאמים לתפקודו של הדייר.

המערך הרפואי בבית אבות סיעודי אמון על טיפול הדייר בכל צרכיו הבריאותיים והקוגניטביים, מערך הסיעוד אחראי על טיפול סיעודי, מניעת זיהומים, פצעי לחץ וטיפול משמר במעקב צמוד למענה מיידי ביום יום של הדייר, המערך הפרא-רפואי (פיזיוטרפיה, ריפוי בעיסוק , תזונאית, עובדת סוציאלית) אחראים על מתן מענה מותאם לצרכי הדייר מתוך תכנית טיפול הנבנית לכל אחד.

בית אבות סיעודי אחראי על כל המעטפת הטיפולית בדייריהם מלבד טיפול המצריך אשפוז בבית החולים או אבחון רפואה יועצת (כגון קרדיולוג, רופא עור, רופא נשים).  

יחידות הדיור בבית אבות סיעודי / בית אבות לתשושי נפש

בתי אבות סיעודיים / בתי אבות לתשושי נפש מציעים דיור בחדרים פרטיים או חדרים לזוג (דיור עם שותף). כאשר המדינה משתתפת במימון בית האבות הסיעודי מדובר על חדרים עם שותף. ישנם מספר דיורים מצומצם שבחדר במחלקה סיעודית יש גם מטבחון קטן. 

מסלולי מימון, מחירים וזכויות במעבר לבית אבות סיעודי / בית אבות לתשושי נפש

בית אבות סיעודי / בית אבות לתשושי נפש משתייכים למשרד הבריאות מבחינת מיצוי זכויות במימון. כ 85% מכלל בתי האבות הסיעודיים עובדים במכרז קודים לקבלת השתתפות של משרד הבריאות במימון שהות הדייר. 15% מסך בתי האבות הסיעודיים אינם עובדים עם מכרז קודים ומקבלים דיירים במימון פרטי בלבד. 

המחיר לבית אבות סיעודי בתשלום פרטי ללא השתתפות של המדינה נע בין 15,500 ₪ – 25,000 ₪ לחודש.

על פי הסדר משרד הבריאות אדם המגיע לגיל הפרישה ונמצא במצב סיעודי רשאי להגיש בקשה למעבר למסגרת של בית אבות כחלופה לטיפול בבית בסיוע השתתפות משרד הבריאות – קוד. לצורך הערכת זכאות להשתתפות במימון המסגרת מתבצע מבחן אמצעים הכולל הכנסה חודשית, חסכונות, נכסים והכנסות ילדיו של המועמד. מבחן אמצעים נערך בדרישה להצהרה של הכנסות שוטפות, עובר ושב וחסכונות על פי פירוט שלושה חודשים אחרונים בסמוך לבקשה להשתתפות למשרד הבריאות. 

במעבר של אדם לבית אבות סיעודי / בית אבות לתשושי נפש מבוטלת זכאות לממש שעות של חוק סיעוד מביטוח לאומי להם זכאי במסגרת הטיפול בבית מביטוח לאומי על פי רמת תלות שנקבעת בוועדה רפואית של ביטוח לאומי.

חשוב לבדוק את זכויותיכם במסגרת הביטוח הסיעודי. ישנם ביטוחים סיעודיים שתקרת התשלום במעבר לבית אבות גדלה. כמו כן, הזכאות להשתתפות במימון גם היא משפיעה על גובה התשלום. חשוב לבדוק את התנאים של הביטוח הסיעודי האישי של כל אחד בבחינת האפשרות למעבר לבית אבות.  

הרחבה ומידע נוסף על דיור סיעודי / דיור לתשושי נפש

תוכלו להבין יותר לעומק מהו דיור סיעודי, מתוך סדרת תוכניות על מערכי דיור ושירותיהם עבור אוכלוסייה בגיל המבוגר בהנחיית מריה כץ

תוכלו להבין יותר לעומק מהו דיור לתשושי נפש, מתוך סדרת תוכניות על מערכי דיור ושירותיהם עבור אוכלוסייה בגיל המבוגר בהנחיית מריה כץ

אשפוז במחלקות סיעודי מורכב

סיעוד מורכב מתייחס לאשפוז כחלופה לבית חולים כללי עם כל המשתמע מהמילה אשפוז. מדובר על מחלקות גריאטריות בעלות רישוי הפעלה כמחלקה לסיעוד מורכב בדומה לבית חולים בפיקוח משותף של משרד הבריאות וקופות החולים.

מחלקות לסיעוד מורכב פועלות חלקן במתחם של בתי חולים שיקומיים ממשלתיים וחלקן מופעלות בתוך מרכזי סיעוד גריאטריים פרטיים או בבעלות קופות חולים המספקים שרות זה כספק משנה לקופות החולים. 

סל השירותים באשפוז במסגרת סיעודי מורכב

מדובר על מחלקת אשפוז בין 32-38 מטופלים, מאובזרת במכשור וציוד רפואי רלוונטי למתן טיפולים וניתור במענה צוות רפואי וסיעודי 24/7. במהלך אשפוז במחלקה לסיעוד מורכב ניתן לקבל מענה מצוות פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת ועובדת סוציאלית בהתאם לתוכנית טיפול ומצב המטופל. 

יחידות הדיור באשפוז במסגרת סיעודי מורכב

אשפוז במחלקה לרוב מציע שהות בחדרים עם שותף למעט מקרים מיוחדים עם הכרח לאשפוז בחדר בידוד בהתאם להחלטת צוות רפואי.

מסלולי מימון, מחירים וזכויות באשפוז במסגרת סיעודי מורכב

אשפוז במוסד לסיעוד מורכב מגיע למטופלים בהסדר טופס 17 במסגרת קופת חולים בהשתתפות עצמית עד 120 ₪ ליום. מלבד מספר מקומות בודדים במימון פרטי רוב המוסדות לסיעוד מורכב מקבלים מטופלים לסיעוד מורכב במימון טופס 17. 

הרחבה ומידע נוסף על דיור סיעודי מורכב

תוכלו להבין יותר לעומק מהו דיור סיעודי מורכב, מתוך סדרת תוכניות על מערכי דיור ושירותיהם עבור אוכלוסייה בגיל המבוגר בהנחיית מריה כץ

רצף טיפולי ודיורים משולבים

מעט מאוד דיורים בישראל מאפשרים את הרצף הטיפולי המלא החל מדיור מוגן, לדיור תומך, לדיור סיעודי ולדיור לתשושי נפש. ישנם דיורים המאפשרים רצף טיפולי של דיור מוגן, דיור תומך ודיור סיעודי באותו הדיור. רוב הדיורים המוגנים מאפשרים רצף של דיור מוגן ומחלקה סיעודית בלבד.

בדר"כ יש רצף טיפולי בבתי אבות עם מחלקה לתשושי נפש ובתי אבות אלו מאפשרים אם יש חלילה התדרדרות והדייר אינו יכול להתהלך בכוחות עצמו מעבר למחלקה סיעודית. ישנם מספר בתים מצומצם ללא המשך רצף טיפולי בין תשושי נפש למחלקה סיעודית. 

כאשר מדובר בזוג, ללא ניהול עובדת זרה 24/7, נשאף לדיורים משולבים שיאפשרו גמישות מרבית. 

כאשר אנחנו מאפיינים את הדיורים המתאימים ביותר לכל אדם חשוב לקחת בחשבון את הצורך, עד כמה שניתן לצפות, ברצף טיפולי וכן את העדפת הדייר לטיפול בסנריו שנדרשת השגחה 24/7. כך למשל בבואנו לבחון אפשרות של מעבר לדיור מוגן נרצה להתאים את הדיור ומאפייניו והדירה ומאפייניה לרצון האדם המבוגר והאם, כפי שהוא רואה את הדברים היום, יעדיף טיפול על ידי מטפל.ת 24/7 בדירתו או מעבר לדיור ייעודי של מחלקה סיעודית / מחלקה לתשושי נפש.  

 

פייסבוק
וואטצאפ
מייל
435

מאחלים בריאות שלמה ונחת,
המידע מונגש על ידי צוות המומחים של גולד פקטור
בשרות מרכז "דרור" ייעוץ והדרכה לדיור מותאם לגיל הזקנה