כאשר דייר מתגורר בבית אבות בהסדר רווחה ומצבו התפקודי משתנה, כך שהוא נדרש לטיפול במחלקה סיעודית או להשגחה במסגרת מוגנת (תשושי נפש), האחריות להשתתפות במימון עוברת ממשרד הרווחה למשרד הבריאות.
כיצד מתבצע המעבר בין המשרדים?
צוות בית האבות לתשושים יעדכן תחילה בכתב את המשפחה או האפוטרופוס בצורך במעבר למחלקה מותאמת, בהתאם לצרכים שהשתנו של הדייר, וזאת לאחר קיום ועדה רב-מקצועית שקבעה כי הדייר הפך לסיעודי או לתשוש נפש.
לאחר מכן, הצוות יפנה את המסמכים הרלוונטיים ללשכה המחוזית של משרד הבריאות, עם העתק ללשכת הרווחה (האחראית על תחשיב ההשתתפות של הדייר).
- אם הדייר התגורר בבית האבות לתשושים מעל 5 שנים, המשפחה תצטרך להגיש הצהרה כלכלית לצורך חישוב מחדש על ידי משרד הבריאות.
- אם הדייר שהה בבית האבות פחות מ-5 שנים, משרד הבריאות ימשיך באותה זכאות לקוד במחלקה סיעודית או תשושי נפש.
במקרה שבו בית האבות שבו שוהה הדייר מציע גם מחלקה סיעודית או מחלקת תשושי נפש, המשפחה תקבל סיכום מידע רפואי מצוות בית האבות, אשר יעביר את הפנייה למשרד הבריאות.
במהלך תהליך המעבר בין המשרדים, על המשפחה למצוא מסגרת דיור מתאימה עבור בן המשפחה.
חשוב לציין: הקוד הסיעודי או קוד תשושי נפש יונפק רק למוסד שנמצא תחת אחריות משרד הבריאות. כלומר, לא ניתן לקבל קוד סיעודי עבור דייר שמתגורר בבית אבות לתשושים.
מה קורה כאשר יש מחלקה סיעודית בבית האבות, אך אין מקום פנוי?
ברמת הנהלים, אין חובה על בית האבות להמשיך לדיור במחלקה שאינה תואמת את סיווגו התפקודי של הדייר עד שיתפנה מקום. עם זאת, מבחינה אנושית ומקצועית, בית האבות אמור להמשיך לספק לדייר טיפול ודיור זמני עד שיתפנה מקום מתאים, וזאת בהתחשב בכך שבית האבות הוא כבר סביבתו המוכרת.
אם משפחה נתקלת במצב שבו בית האבות מאלץ את הדייר לעבור למסגרת אחרת מבלי לאפשר לו להמתין במקום עד שיתפנה מקום מתאים, היא יכולה לפנות ללשכת הרווחה ולבקש את התערבותה, במטרה לאפשר לדייר להישאר בבית האבות עד לזמינות מקום במחלקה המתאימה. מעבר כפוי למקום חדש עלול להוות טריגר לפגיעה במצבו הכללי של הדייר, ולכן יש לשקול זאת בכובד ראש.